EU-biztos: Ukrajnának garantálnia kell a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását

2021. február 12., 08:36

„Ukrajnának biztosítania kell a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását, és párbeszédet kell indítania a nemzeti kisebbségek képviselőivel – jelentette ki Várhelyi Olivér, az európai szomszédságpolitikáért és bővítési tárgyalásokért felelős uniós biztos, akit az Interfax – Ukrajina hírügynökség idéz.

„A találkozókon megismételtem, hogy Ukrajnának biztosítania kell a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását, és érdemi párbeszédet kell indítania a kisebbségek képviselőivel. És ez a nemzeti kisebbségekről szóló törvényt is érinti, amely még mindig készül. Arra számítunk, hogy ez a törvény megszünteti az államnyelvre és oktatásra vonatkozó korábbi jogszabályok minden nyitott problémáját” – mondta el a biztos az EU–Ukrajna Társulási Tanács hetedik brüsszeli ülését követő sajtótájékoztatón csütörtökön.

Az európai biztos jelezte, hogy az EU arra számít, az ukrán hatóságok megszüntetik a nemzeti kisebbségek képviselőit érő fenyegetéseket.

„De a miniszterelnök (Denisz Smihal – a szerk.) megerősítette, hogy szintén elkötelezettek a kisebbségek védelme mellett” – hangsúlyozta.

Várhelyi egyben rámutatott, hogy az EU tagállamai, így Magyarország is, mindig támogatták Ukrajnát, és nem lát rossz szándékot Budapest Ukrajnával kapcsolatos lépéseiben.

„Tehát nem látok semmiféle gonosz szándékot tagállamaink részéről” – erősítette meg.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)