Vizsgálat indult a három ukrán katona halála ügyében

2021. február 15., 13:14

Az Állami Nyomozó Iroda (DBR) szerint a Donyeck megyei Novoluhanszk térségében életét vesztett három ukrán ejtőernyős katona halálát „katonai tisztviselőnek a szolgálathoz való, súlyos következményekkel járó, a különleges időszakban elkövetett gondatlan hozzáállása” okozhatta – jelentette a zn.ua.

A vizsgálat megállapította, hogy a katonák ismeretlen robbanószerkezeten robbantak fel az Ukrajna által ellenőrzött területen. A tiszt két katona kíséretében éppen a szolgálatvitelt és a katonák váltását ellenőrizte a lőállásokban.

A DBR vezetése saját ellenőrzése alá vonta a vizsgálat irányítását. Az ejtőernyősök halálának helyszínére kiszálltak a DBR Központi Nyomozati Igazgatóságának nyomozói és az Iroda kramatorszki regionális főosztályának nyomozócsoportja. Az ügyben vizsgálatot indított az alakulat parancsnoksága és a Katonai Rendfenntartó Szolgálat is – közölte az Egyesített Erők Műveletének (OOSZ) sajtószolgálata.

Volodimir Zelenszkij elnök az OOSZ övezetébe küldte Ruszlan Homcsakot, a fegyveres erők főparancsnokát és Andrij Taran védelmi minisztert, hogy folytassanak le „azonnali vizsgálatot”, s állapítsák meg, mi okozta a három katona halálát a Donyec-medence ellenőrzés alatt álló területén.

(zn.ua/Kárpátalja)