Kárpátalján nincs BCG-vakcina

2021. február 18., 09:43

Az ungvári szülészeten az elmúlt három hétben született közel 250 csecsemő nem kapta meg a tuberkulózis elleni BCG-oltást, amelyet általában a születést követő harmadik napon végeznek.

A BCG-vakcina (BCG = Bacille Calmette-Guérin) minden egészséges újszülött számára kötelező védőoltás, s azt még a szülészeti intézményekben az élet első napjaiban, illetve legkésőbb 6 hetes korig elvégzik.

Joszip Buhir, a szülészeti kórház neonatológiai osztályának vezetője elmondta, hogy az oltóanyag még január 26-án elfogyott az egészségügyi intézményben. Az ungvári szülészetnek évente mintegy 8000 adagra van szüksége a tbc elleni oltások biztosításához. A szakember más járásokkal is felvette a kapcsolatot: mindenütt ugyanaz a probléma, mint Ungváron.

Viktor Petrov, a Prevention ungvári magánklinika vezetője megerősítette, hogy jelenleg ők sem rendelkeznek BCG-vakcinával.

Ha a csecsemőt nem oltották be a szülészeten, azt a háziorvos teheti meg majd. Azonban, ha az oltás két hónapon belül nem jelenik meg, akkor az megzavarja az egy év alatti gyermekek oltási ütemtervét.

A megyei egészségügyi főosztály egyelőre nem kommentálta a helyzetet.

(mukachevo.net/RV)