Lakosságszámhoz kötnék a városi rangot

2021. február 19., 11:55

A kormány azt javasolja, szolgáljon alapul a városi státusz megadásához, hogy a település lakossága eléri a 10 ezer főt, a népsűrűség pedig az 1000 fő/négyzetkilométert – derül ki a miniszteri kabinet által a Legfelső Tanácsnak megküldött, Az Ukrajna közigazgatási-területi szervezésével kapcsolatos kérdések megoldásának rendjéről szóló törvényjavaslatból, amelyet a zn.ua ismertet.

A törvényjavaslatban előírt normák értelmében községnek az a település minősülne, amelyben a lakók száma meghaladja az ötezret.

Az Ukrajna közigazgatási-területi szervezésével kapcsolatos kérdések megoldásának rendjéről szóló törvényjavaslat egyike azoknak az úgynevezett európai integrációs jogszabályoknak, amelyek felgyorsíthatják az EU–Ukrajna társulási megállapodás Ukrajna általi teljesítését. A törvénynek világos szabályokat kell lefektetnie a közigazgatási-területi szervezési kérdések megoldásához, többek között ami a közigazgatási-területi egységek és települések létrehozásának, felszámolásának, határaik megállapításának és megváltoztatásának rendjét illeti.

(zn.ua/Kárpátalja)