Az ukránok a korrupciót és a kormányzati szakszerűtlenséget tartják a legfőbb akadálynak

2021. február 22., 09:04

A legfőbb akadálynak az ország számára az ukránok a korrupciót (49%) és a kormányzati szakszerűtlenséget (27%) tartják. Ugyanakkor a háború megszűnt meghatározó akadálynak lenni a köztudatban (10%) – derül ki az Ukrán Jövő Intézet 2021. január 27. és február 5. között végzett felméréséből, amelyet a zn.ua ismertet.

A felmérés kitér arra is, hogy az ukránok 7%-a gyenge hatalmi intézményekről beszél, ami közvetlen összefüggést mutat a kormányzati szakszerűtlenséggel.

„Zelenszkij csapatának erőfeszítései a »Beszüntetni a lövöldözést« narratíva mentén meghozták gyümölcsüket, és a társadalom nem érzékeli komoly fenyegetésként ezt a témát… Már most is, a hatóságok minden erőfeszítése ellenére, hogy demonstrálják a korrupció elleni harcot, elmondható, a társadalom elveszíti a hitét, hogy a kormányzat küzd e gonosz ellen. És mindeközben a közvélemény katasztrofálisan bizalmatlan a korrupcióellenes szervekkel szemben” – áll az intézet közleményében.

Korábban Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke emlékeztetett, hogy az Ukrajnának szánt 1,2 milliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatás folyósításának egyik feltétele a korrupció elleni küzdelem.

(zn.ua/Kárpátalja)