Sok a hamis ötszázas Ukrajnában

2021. február 22., 16:09

Tavaly az ukrán bankok sok 500 hrivnya névértékű hamis bankjegyet fedeztek fel. Ezeket szinte lehetetlen felismerni speciális felszerelés nélkül – írja az Obozrevatel Jelena Korobkova, az Ukrajnai Bankok Független Szövetségének elnöke nyomán.

Összességében a „legnépszerűbb” hamisítványok jelenleg a 2006-os 500 hrivnyás és a 2005. évi 100 hrivnyás. Arányuk a lefoglalt hamisítványok teljes számának mintegy 65, illetve 15%-a volt.

„A hamis bankjegyek minősége rendszerint sokkal rosszabb, mint az eredetieké – mondja Jelena Korobkova. – Néha azonban meglehetősen nehéz felismerni a hamisítványt. A hamis bankjegyek színe általában eltér az eredetitől, hiányoznak a vízjelek, az színváltó festékek, védőszalagok és dombornyomott képek. Érdemes odafigyelni arra is, hogy a valódi bankjegy domború. A festéket domborodó rétegben viszik fel rá, ami könnyen kitapintható.”

Korobkova szerint Ukrajnában a nemzeti valutabankjegyek hamisításának szintje továbbra is stabilan alacsony. Például 2019-ben 1 millió darab valódi hrivnyabankjegyre körülbelül 2,9 darab hamis jutott, 2018-ban 2,5 db. Összehasonlításképpen: az Európai Unió országaiban az Európai Központi Bank hivatalos honlapja szerint 2018-ban ez a szám körülbelül 27 db hamis euróbankjegy volt.

(obozrevatel.com/Kárpátalja)