Áprilistól jön az éves gázár?

2021. február 28., 14:44

A szolgáltatók éves fix gázára a lakosság számára április 1-jén léphet életbe, amikor érvényét veszíti a jelenlegi, az állam által megállapított 6,99 hrivnya/m³-es árplafon – jelentette a kormányhoz közeli forrására hivatkozva az Ekonomicsna Pravda.

Az újítás lényege, hogy a gázszolgáltatók éves rögzített tarifát állapítanának meg a fogyasztók számára, a változó havi gázár mellett. A portál forrása szerint az éves tarifáról bármikor át lehetne váltani a havi gázárra, majd ismét vissza lehetne térni az éves tarifára. A piaci ingadozásoktól függően a felhasználók a számukra gazdaságosabbnak tűnő lehetőséget választhatnák.

A mechanizmus lényege, hogy a gázszolgáltató a következő hónapra is kínálna tarifát (az árat az alkalmazását megelőző hónap 25. napjáig állapítanák meg), és az elkövetkező évre is. Tegyük fel, a gáz ára 2021 áprilisára 6,99 hrivnyát tesz ki köbméterenként, míg az éves ár 7,5 hrivnya. Ha a fogyasztó arra számít, hogy a gáz ára a közelgő nyárra való tekintettel csökkenni fog, az április–júniusi időszakra választhatja a havi gázárat, majd júliustól, amikor amúgy is kisebb a fogyasztás, vagy ha a gázár növekedése várható, visszatérhet az éves gáztarifára, amely a fűtési idényben sem fog változni.

Ugyanakkor egyelőre sem a mechanizmus részletei, sem a várható gázárak nem ismertek.

Korábban Julija Szviridenko, az Elnöki Hivatal vezetőjének helyettese közölte, hogy a jelenlegi, köbméterenként 6,99 hrivnyás lakossági gázár március végéig marad érvényben.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)