Egy Kárpátaljára vonatkozó „tréfa” miatt lett hűvös az ukrán–szlovák viszony

2021. március 4., 09:42

Az ukrán Külügyminisztérium hivatalos bocsánatkérést vár Igor Matovič szlovák miniszterelnöktől egy „nem diplomatikus” tréfa miatt, miszerint Kárpátalját ígérte oda Oroszországnak vakcináért cserébe – jelentette a Jevropejszka Pravda a Külügyminisztérium kommentárja nyomán.

Kijevben bekérették a Külügyminisztériumba Matus Korbát, Szlovákia ideiglenes ügyvivőjét, és tiltakoztak Matovič inkorrekt szavai miatt.

„A szlovák kormányfő kijelentései, amelyek közvetlenül érintik Ukrajna területi integritását, indítéktól, műfajtól vagy kontextustól függetlenül kategorikusan elfogadhatatlanok, és negatívan befolyásolják az ukrán–szlovák kapcsolatok barátságos és jószomszédi légkörét” – jelentették ki a Külügyminisztériumban.

A tárcánál jelezték, hogy a szlovák kormányfő oda nem illő szavai ellentmondanak Szlovákia következetes álláspontjának Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának támogatásával nemzetközileg elismert határain belül.

„Ukrajna Külügyminisztériuma hivatalos bocsánatkérést követel Igor Matovič szlovák miniszterelnöktől az inkorrekt kijelentések miatt” – áll a kommentárban.

Korábban egy rádióinterjúban az újságírónak arra a kérdésére, mit ígért a szlovák kormányfő az oroszoknak a vakcina szállításáért, Matovič a következőket válaszolta: „Kárpát-Ukrajnát.”

Ezután Matovič egyértelművé tette, hogy tréfál, és biztosított, hogy nem ígért semmit Oroszországnak.

Korábban Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a szlovák miniszterelnök helytelen kijelentéseivel rontja a „rendkívül barátságos és őszinte kapcsolatokat Ukrajna és Szlovákia között”.

(eurointegration.com.ua/Kárpátalja)