Virágzik a sáfrány a Berezinka parkban

2021. március 8., 21:17

A közösségi oldalakon számos felhasználó osztott már meg felvételeket a Berezinka parkban virágzó gyönyörű lila virágokról.

A Munkácsi járásban található Berezinka Arborétumban pár napja kezdett virágozni a sáfrány, vagy más néven krókusz. A sáfrány (Crocus) a nősziromfélék (Iridaceae) családjába tartozó növény. Szárleveleik nincsenek, a keskeny tőlevelek és a néhány centiméteres szár csúcsán álló virág a föld alatti hagymából ered. A Kárpát-medencében őshonos fajok kora tavasszal virágzanak. A kerti dísznövényként ismert sárga, fehér stb. színű, nagyobb virágú változatok a vadon élő lila virágúak nemesített fajtái.

Az 1957-ben létesített parkban korábban nem fordult elő ilyen tömeges virágzás. Az arborétum dolgozói csak 5-6 éve figyelték meg intenzív szaporodást. Sajnos, az utóbbi években népszerű kirándulóhellyé vált arborétumban sok kárt okoznak az ide látogató turisták. Míg egyesek a természet ajándékának tartják, gyönyörködnek a sáfrányokban, és óvatosan fotózkodnak a lila virágszőnyeg előtt, mások figyelmen kívül hagyják az összes szabályt, rálépnek, kitapossák, vagy hagymástól kitépik azokat.

(mukachevo.net/RV)