Elnöki sajtótitkár: A Kolomojszkij elleni amerikai szankciók csak a kezdet

2021. március 9., 10:27

Az USA által Igor Kolomojszkij oligarcha-üzletemberrel szemben életbe léptetett szankciók csak a kezdetet jelentik – jelentette ki Julija Mendel, Volodimir Zelenszkij elnök sajtótitkára egy médiainterjúban, adta hírül hétfőn az Ukrinform hírügynökség.

A tudósítás szerint Mendel a Gordon című médiumnak nyilatkozva megerősítette egy korábbi cikkében tett állítását, miszerint Zelenszkij kész kihívást intézni az ukrán oligarchák befolyása ellen minden téren, beleértve az energetikai és a bankszektort, a politikát és a médiát. Mint emlékeztetett rá, az elnök 2020. május 20-i sajtótájékoztatóján utalt arra, hogy egyes tévécsatornáknak jobban kellene ügyelniük finanszírozásuk tisztaságára és újságírói tisztességükre.

A sajtótitkár szerint a konkrét lépés a jelzett ügyben 2021 januárjának végén történt. Hozzátette: kevesebb mint két év leforgása alatt három nagyon ismert oligarchára sújtott le az ukrán állam, akik három óriási pénzügyi csoportot képviselnek, és akik az állami költségvetés, az ukrán adófizetők életszínvonalának kárára tettek szert hatalmas vagyonukra. Szerinte korábban egyetlen hatalom sem volt képes ilyen határozott cselekvésre. Egyúttal megnevezte a három érintett oligarchát is, akik: Viktor Medvedcsuk, Igor Kolomojszkij és a bécsi emigrációban élő Dmitro Firtas.

(vb/karpat.in.ua)