Medikusok ezrei maradtak munka nélkül a járvány közepette

2021. március 13., 10:29

A hivatalos adatok szerint csupán 2021 januárjában 6000 egészségügyi dolgozó vesztette el az állását, miközben az országban kevés az orvos és az ápoló – jelentette a segodnya.ua az Állami Foglalkoztatási Központ tájékoztatása alapján.

Összességében tavaly Ukrajnában 73 ezer egészségügyi dolgozó maradt munka nélkül a tervezett létszámleépítéseknek az Állami Foglalkoztatási Központ által vezetett ütemterve szerint. Történt mindez annak ellenére, hogy az ország szinte egész évben a Covid–19 ellen küzdött.

Szakértők úgy vélik, hogy a munkavállalók hatalmas mértékű kiáramlása összefügg az ágazat reformjával.

Ugyanakkor 2021 eleje óta Ukrajnában tendencia az egészségügyi személyzet létszámának bővítése, és több a betöltetlen álláshely. Egyedül januárban 3000 új dolgozó jelent meg az ágazatban.

„Az egészségügyi és a gyógyszerészeti piacról szólva megfigyelhetünk egy bizonyos aktivitást 2020-hoz képest. A vállalatok alkalmazkodtak a karantén valóságához, és már értik, hogyan kell ebben a helyzetben dolgozni. Mindazonáltal eddig csak a vállalatok 15%-a bővíti a személyzetét. Más vállalatoknál a toborzás inkább az alkalmazottak szülési szabadságához, vagy a munkavállalóknak más társaságoknál történő elhelyezkedéséhez köthető” – mondta el a portálnak Zsanna Szeliscseva, az ANCOR Ukraine csoport vezető tanácsadója.

(segodnya.ua/Kárpátalja)