Több mint 60 ezer gyereknek nincs ukrán születési bizonyítványa a megszállt területeken

2021. március 13., 08:37

Matilda Bogner, az ENSZ Ukrajnai Megfigyelő Missziójának vezetője az ukrajnai emberi jogi helyzetről készült friss jelentést ismertető sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a megszállt Donyec-medencei területeken mintegy 65 ezer gyermeknek nincs ukrán születési anyakönyvi kivonata – írja a zn.ua.

„A családoknak gyermekeik születésének regisztrációjával is nehézségeik vannak. Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosi Hivatalának becslése szerint mintegy 65 000 gyermek nem rendelkezik Ukrajna által kiállított születési anyakönyvi kivonattal” – közölte Bogner.

Hangsúlyozta, ez gondot okoz a Donyec medence lakóinak az őket ukrán állampolgárokként megillető jogok érvényesítésében.

„Ismételten és kitartóan kérjük a közigazgatási eljárások megindítását a születések regisztrálására a fegyveres csoportok által ellenőrzött területeken” – hangsúlyozta a misszióvezető.

Azt is elmondta, hogy 2020. augusztus 1. és 2021. január 31. között robbanószerkezetek miatt nyolc civil vesztette életét, további három megsebesült a harcokban.

(zn.ua/Kárpátalja)