Parlament: Napirenden az óraátállítás és az oktatási törvény módosítása

2021. március 14., 08:48

Megjelent a Legfelső Tanács két márciusi plenáris üléshetének tervezett napirendje – közölte a strana.ua. A portál szerint jövő héten tárgyalhatnak a képviselők Az oktatásról szóló törvény ominózus, az oktatás nyelvét szabályozó cikkelyének módosításáról is.

Előreláthatóan a keddi ülésnapon foglalkozik a Rada a Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) és az Állami Nyomozó Iroda (DBR) vezetőinek kinevezési rendjével kapcsolatos alkotmánymódosításról, illetve vitáznak egyebek mellett a földreform lezárásáról is.

A szerdai ülésnap leginkább várt témája, vajon hozzájárulnak-e a honatyák, hogy ismét büntetőjogi felelősségre vonás és szabadságvesztés járjon azoknak, akik hamis információkat tüntetnek fel a vagyonbevallásukban. Napirendre kerül többek között a tőkefedezeti nyugdíjrendszer létrehozását szabályozó törvénytervezet is. Ugyancsak napirendre kerülhet az oktatási törvény 7. cikkelyének módosítása. A Legfelső Tanácsnak két törvényjavaslatot (3077 és 3077-1) is benyújtottak ezzel kapcsolatban még tavaly februárban az Ellenzéki Platform – Az Életért és a Nép Szolgája pártok képviselői. Mindkettő alapvető célja, hogy biztosítsa a nemzeti kisebbségeknek az anyanyelvű oktatáshoz való jogát. A parlament weboldala szerint az oktatási, tudományos és innovációs bizottság 2020 nyarán mind a két tervezet esetében javasolta a visszaküldésüket a szerzőknek átdolgozásra. Szakértők nem tartják valószínűnek, hogy a Rada jelenleg megszavazzon egy olyan módosító indítványt, amely az anyanyelvű oktatás jogának törvénybe foglalását jelentené.

Pénteken tárgyalna a parlament az óraátállításról, vagyis a nyári időszámítás eltörlését indítványozó törvényjavaslatról.

(strana.ua/Kárpátalja)