Rick és Morty

Sorozatajánló

2021. március 14., 10:55

Az előző ajánlókban olvashattak már drámáról, krimiről és vígjátékról is. Ez is az lesz, mármint vígjáték, csak egy mesesorozat.

A Rick és Morty (eredeti címén: Rick and Morty) 2013-tól futó, inkább felnőtteknek szóló amerikai televíziós, 2D-s, számítógépes, animációs, sci-fi-témájú szituációs komédia. Az „inkább felnőtteknek szóló” megfogalmazás különösképpen kiemelendő, hiszen az eddig 4 évadból álló sorozat nyelvezete enyhén szólva is vulgáris, de merem állítani, hogy az obszcenitás mögött egy rendkívül vicces és élvezhető szórakozásra találhatnak mindazok, akik belevágnak az Adult Swim által készített, egyéb nagydumával rendelkező mesevígjáték-sorozatokra némileg hajazó, de mégis teljesen új, különleges világot teremtő sorozatnak.

Alapsztori: Van egy nagyon is hétköznapi és átlagos, négy tagot számláló nukleáris család, akik együtt élnek, vagyis inkább akikkel együtt él az őrült/tudós/alkoholista nagyapa. Átgondolva, ez annyira nem is egy szokványos család, de minden bizonnyal az lenne, ha kivennénk a képletből a párhuzamos világokat akár egy másodperc alatt keresztülszelő piarajongó nagyszülőt, aki nem más, mint a címben is szereplő Rick Sanchez. Rick gyakran kalandozik a párhuzamos világegyetemekben, és teszi ezt kedvenc unokájával, Mortyval.

Az első évad első epizódjában tökéletesen kirajzolódik a sorozat hangulata: a világegyetem legokosabb Rickje (mivel végtelen párhuzamos világ van, ezért végtelen mennyiségű Rick is, de a „mi” Rickünk a C–137-es a „legrickesebb” Rick, és neki van a „legmortysabb” Mortyja) előszeretettel invitálja különböző kalandokon való részvételre kevésbé okos unokáját, aki bár néha ellenkezik, mindig elkíséri a vén flúgost. Ám ezt Morty szülei – Jerry és Beth – nem nézik jó szemmel, főleg, hogy gyakran iskolaidőben történnek meg az érdekesebbnél érdekesebb kalandok. De amit Morty nem tanul meg az iskolapadban, azt néha megtanulja egy kaland során vagy az élettől, vagy nagyapjától, hisz Rick akarva-akaratlanul oktatja a drága unokáját. A szülőkről néhány szó: Jerry nyámnyila papucsférj, aki fiatalon ismerkedett meg Beth-szel, s az ismerkedésük gyümölcseként születhetett meg Summer, Morty nővére. Azóta is együtt élnek, bár házasságuk nem fekszik szilárd alapokon. Jerry marketinges, Beth lószívsebész.

Az epizódokat színes képi világ jellemzi. Minden egyes rész egy egyedüli történetet mesél el, de folyamatosan halad előre a főszál is. Rengeteg úgynevezett „húsvéti tojást” és film­adaptációra mutató kisebb jeleket is észre lehet venni az epizódok egyáltalán nem szokványos képkockái között. A sorozat megtekintése teljes körű figyelmet igényel. A párbeszédek gyakran egyszerre alantasak, de mégis magas színvonallal rendelkező témák köré épülnek. Magas szintű áttekinthetetlenség és nehezen érthetőség jellemzi az epizódokat. Aki nyugodt, lazítós estét szeretne, az semmiképpen ne üljön le nézni ezt a sorozatot. Agyilag néha megterhelő, de mégis izgalmasan szórakoztató.

Megosztó sorozat. Kell hozzá némi agydzsúsz, hogy mindig tisztán értelmezhető legyen az, ami a képernyőn látható, de még amikor úgy is érezné az ember, hogy tisztában van azzal, ami történik, egy kellőképpen hirtelenül beálló csavar biztosítja az odafigyelni kívánót, hogy amit lát, az mégsem annyira egyszerű, vagy egyáltalán nem is az, ami.

Egy szónak is száz a vége: aki teheti, adjon neki egy esélyt, aki meg nem érti, az ne nézze.

Az IMDb-n a sorozat 9,2-es értékelést szerzett, ami előkelő helynek számít, emellett 16+ besorolást kapott.

Jó vagy legalábbis érdekes, de minden bizonnyal különleges szórakozást kívánok!

FS