Banderáról neveznék el a lembergi stadiont

2021. március 17., 11:59

A Lemberg (Lviv) Megyei Tanács március 16-i ülésén felhívással fordult a kormányhoz, valamint az Ifjúsági és Sportminisztériumhoz, kezdeményezve, hogy a Lviv Arénát nevezzék el Sztepan Banderáról az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) vezetőjéről – jelentette a zn.ua.

A hír szerint a névadási javaslatról közel két tucat további, különböző kormányszervekhez intézett felhívással együtt határozott a tanács. Ezt a „csomagot” az önkormányzat 84 képviselőjéből 51 szavazta meg.

A névadás „kulcsszerepet játszana a nemzettudat alakításában és elősegítené a fiatalok hazafias nevelését” – olvasható többek között a felhívásban.

A kezdeményező Szolomija Riboticka, az Európai Szolidaritás párt képviselője elmondta, a felhívással egyebek mellett támogatni szerették volna Ternopil önkormányzatát, amely a közelmúltban Roman Suhevicsről, az Ukrán Felkelő Hadsereg főparancsnokáról nevezte el a város központi stadionját.

Az elképzelés, hogy a lembergi stadiont Banderáról nevezzék el, nem új. Kilenc évvel ezelőtt is szóba került ez a lehetőség, amikor a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságra megépült a létesítmény, akkor azonban nem támogatták a Szabadság párt javaslatát.

(zn.ua/Kárpátalja)