Lengyelországban telepedne le ukrán munkavállalók közel fele

2021. március 23., 08:36

A Lengyelországban dolgozó ukránok majd fele azt tervezi, hogy örökre ottmarad – derül ki a lengyel Gremi Personal nemzetközi foglalkoztatási szolgálat elemző központjának felméréséből, amelyet a korrespondent.net ismertet.

A felmérésből kiderül, az ukrajnai dolgozók 46,4%-a közölte, végleg Lengyelországban szándékozik letelepedni, míg 37,3% tervezi, hogy visszatér Ukrajnába, miután pénzt takarított meg. További 16,3% nem tudott válaszolni a kérdésre.

Ami a család Lengyelországba költöztetését illeti, a munkavállalók 38,6%-a nem szándékozik megtenni ezt 2021-ben, 51,7%-uknak viszont ez a szándéka, vagy máris megtette.

Emellett jelentősen erősödött az ukrán migráns munkavállalók törekvése, hogy saját vállalkozásba kezdjenek Lengyelországban. Tavaly az ukránok egynegyedének volt ez a szándéka, míg 2021-ben már 39,8% tervezi, vagy tesznek máris konkrét lépéseket ennek érdekében.

Az elmúlt esztendőben az ukrán munkavállalók 34%-a fontolgatta az ingatlanvásárlást Lengyelországban, míg 2021-ben igazi áttörés tapasztalható ezen a téren: a válaszadók 55,5%-a tervez vagy már vett is ingatlant a határnak azon az oldalán.

(korrespondent.net/Kárpátalja)