Jön az óraátállítás

2021. március 25., 10:28

A sok parlamenti hűhó ellenére Ukrajnában március utolsó hétvégéjén mégiscsak át kell állítani az órákat, megkezdődik a nyári időszámítás – írja a strana.ua.

Az óramutatókat a hónap utolsó vasárnapján, azaz március 27-éről 28-ára (szombatról vasárnapra) virradóra kell egy órával előre húzni. Vagyis a hétvégén egy órával kevesebbet alhatunk, s mostantól egy órával korábban kell ébrednünk reggelente.

Az okostelefonok, plansetek, számítógépek, fitneszkarkötők és okosórák automatikusan átállnak a nyári időszámításra. Ugyanakkor a mechanikus órákon és a nyomógombos, az internethez nem csatlakozó telefonokon kézzel kell majd elvégezni az átállítást.

Idén szinte az utolsó pillanatig nem lehettünk bizonyosak benne, hogy áttérünk-e a nyári időszámításra vagy sem. Úgy tűnt, egyetértés van a parlamenti pártok között abban, hogy Ukrajnának le kell mondania a nyári időszámításra való átállásról. Az utóbbi napokban–hetekben a politikusok és a média rengeteget foglalkoztak az óraátállítás negatív élettani hatásaival, gazdasági megalapozatlanságával és még politikai szempontok is felmerültek. Végül azonban a képviselők múlt héten nem fogadták el, hanem visszaküldték átdolgozásra a vonatkozó törvényjavaslatot.

(strana.ua/Kárpátalja)