A megrendeltnél kevesebb kínai vakcina érkezett

2021. március 26., 13:14

Viktor Ljasko országos közegészségügyi főorvos az 1+1 tévécsatorna műsorában reagált a hírre, mely szerint csak 215 ezer adag CoronaVac oltóanyag érkezett Ukrajnába a tervezett 1,9 millió adag helyett – írja a zn.ua.

„Ukrajnába érkezett 215 ezer adag CoronaVac oltóanyag… Most a vakcina átesik a tíznapos laboratóriumi ellenőrzésen. Ha ezek után megkapja az engedélyt, fel lesz használva. De nyilvánvalóan az adott 215 ezer adagot fogják felhasználni, két oltásban” – közölte Ljasko az 1+1 tévécsatorna műsorában, amelyet az Interfax–Ukrajina idéz.

Mint mondta, a kialakult helyzetről a szállító céget kell kérdezni.

„A késedelmes szállításokért ez a cég büntetést fizet. De reméljük, hogy a szerződés a közeljövőben teljesül, ez pedig 1,9 millió adag vakcina” – tette hozzá a főorvos.

Korábban jelentették, hogy az 1,9 millió adag CoronaVac-oltóanyag szállításáról tavaly decemberben írták alá a szerződést, de érkezésének dátumát folyamatosan módosították. A szerződés keretében végül csütörtökön este 215 ezer dózis vakcina érkezett Ukrajnába.

Ez az inaktivált vakcina átesett a klinikai vizsgálatok minden szakaszán, amelyek hivatalosan is megerősítették hatékonyságát és biztonságosságát, és ma már széles körben használják a lakosság járvány elleni védelmére Kínában, Brazíliában, Mexikóban, Chilében, Törökországban, Indonéziában, Thaiföldön, Malajziában és más országokban.

(zn.ua/interfax.com.ua/Kárpátalja)