Korszerű sugárterápiás eszközt vásárolnak Ungvárra

2021. március 27., 10:26

A Kárpátaljai Megyei Onkológiai Központba hamarosan új, korszerű sugárterápiás eszköz érkezik. Ezt az ungvári sajtóklubban tartott sajtótájékoztatón jelentették be az illetékes szakorvosok.

A készülék az ár-minőség szempontjából a legjobb. Az év végére pedig még egy készüléket vásárolnak. Jelenleg a daganatos betegeket kezelő egészségügyi intézményben egy 2008-as gyártású kínai eszköz működik. Azzal évente 800–1000 beteget sugároznak. Ez az eszköz az elévülés miatt jelentős, mintegy 15 millió hrivnyás beruházást igényel. Ezért nem célszerű ezt finanszírozni.

A kórházban úgyszintén van egy 1992-ben gyártott kobaltgép is, azt 2019-ben feltöltötték, következő alkalommal 2024-ben kellene ismét. Az ilyen munkálatok költsége a mai adatok szerint körülbelül 1 millió hrivnyába kerül majd.

Az új eszköz jelentősen meggyorsítja majd a sugárkezelést, és lehetővé teszi az érintett terület pontosabb besugárzását is. Idén szeptembertől már az új sugárterápiás eszköz segítségével kaphatnak kezelést a kárpátaljai betegek. Addig kiképezik a személyzetet, és beüzemelik a gépet.

(0312.ua/RV)