A lakosság nem támogatja a radikálisok kijevi dúlását

2021. március 27., 18:15

Az ukránok többsége (70%) nem támogatja a radikális Szerhij Szternenko híveinek akcióját, melynek során március 20-án megrongálták az Elnöki Hivatal épületét Kijevben. A polgárok 20%-a szerint büntetőeljárást kell indítani a tettesek ellen – derül ki a Rejting Szociológiai Csoport felméréséből, amelyet a strana.ua ismertet.

A közvélemény-kutatók március 23–24-én 2500, 18 éven felüli polgár véleményét kérdezték meg az ország valamennyi régiójában (az ideiglenesen megszállt területek kivételével).

Kiderült, hogy a Szerhij Szternenko támogatására szervezett akcióról, melynek során megrongálták az Elnöki Hivatalt, a válaszadók 74%-a értesült (34%-uk tájékozott, 40% hallott valamit), körülbelül egynegyedük semmit nem tud az esetről. A tiltakozók eljárását mindössze 14% támogatta, 70% nem értett vele egyet. 

A felmérésből az is kiderül, hogy március elejéhez képest nőtt azok száma, akik eleve nem támogatják a Szternenko miatti tiltakozásokat. A relatív többség, 43% ellenzi ezeket a megmozdulásokat, 23% támogatja, ám maga nem kíván részt venni azokban, 4% támogatja és kész részt venni bennük, 21% közömbös irántuk.

A válaszadók 65%-a szerint kényszeríteni kellene az akció résztvevőit, hogy tegyenek rendet maguk után, vagy fizessék ki az okozott kárt. A megkérdezettek 20%-a úgy gondolja, büntetőeljárást kellene indítani ellenük, melynek eredményeként akár szabadságvesztésre is ítélhetnék a vétkeseket. Ezzel szemben 9% közölte, hogy nem kell reagálni a történtekre.

Korábban a Bankova utcai tiltakozás koordinátorával ismertették a gyanút, a résztvevők egyikét pedig házi őrizet alá helyezték.

(strana.ua/Kárpátalja)