Pénzt követeltek ingyenes műtétekért egy zaporizzsjai kórházban

2021. április 2., 15:40

Zaporizzsjában az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) leleplezte az egyik városi kórház tisztviselőit, akik pénzt követeltek fogyatékossággal élő emberektől az ingyenes orvosi ellátások közé tartozó idegsebészeti műtétek elvégzéséért – jelentette az UNIAN hírügynökség az SZBU sajtóközpontja nyomán.

A titkosszolgálatok munkatársai dokumentálták azokat az eseteket, amikor a városi sürgősségi és mentőkórház néhány tisztviselője pénzt követelt I. és II. rokkantsági csoportba tartozó személyektől idegsebészeti beavatkozások elvégzéséért.

A nyomozás előzetesen megállapította, hogy a gyanúsítottak olyan szolgáltatásokért követeltek pénzt a polgároktól, amelyek ingyenesek. A jogosulatlan nyereség átadásához az elkövetők közvetítőt használtak.

„A kenőpénz nagysága a »szolgáltatási csomagtól« függött, ideértve a műtétek elvégzését, a külön kórteremben való helyezést, a megállapított forma szerinti dokumentumok akadálytalan kiállítását. A korrupciós sémában résztvevők egészségügyi »szolgáltatásainak« ára a félmillió hrivnyát is elérhette” – derül ki a tájékoztatásból.

Jogsértő tevékenységük legalizálásához a kórházi tisztviselők írásos nyilatkozatot kértek a betegektől arról, hogy adományaikkal önként járulnak hozzá az egészségügyi intézmény fejlesztéséhez.

(unian.ua/Kárpátalja)