Földrengés rázta meg a Kárpátokat

2021. április 11., 14:51

A Speciális Ellenőrző Központ közleménye szerint pénteken este 4,6-es erősségű földrengést észleltek a Kárpátok romániai részén. A földrengés forrása Romániában, a Háromszéki-havasok (románul: Munții Vrancei) közelében, az ukrán határtól 130 km-re, 75 km mélyen volt.

„Erdély legkeletibb részén, Vráncsa megyében 4,4-es erősségű földrengés pattant ki Kézdivásárhely és Foksány között 20 óra 36 perckor. A lakosság érzékelte, többek megijedtek és utcára mentek lakásaikból. Károkról, esetleges áldozatokról nem érkezett hír – olvasható a Dél-Alföld meteorológia Facebook-oldalán.

A Volcanodiscovery szakportál arról számolt be, hogy a rengés Foksánytól 42 kilométerre északnyugatra, 66 kilométeres mélységben pattant ki. Az eseményről elsőként a Német Földtudományi Kutatóintézet küldött jelentést, majd a román Nemzeti Földfizikai Intézet (NIEP) adott ki közleményt, amelyben 4,5-es erősségűként tüntették fel a rengést. Az Európa-Mediterrán Szeizmológiai Központ (EMSC) beszámolójában pedig már 4,8-es erősséget említ.

(mukachevo.net/idokep.hu/RV)