Huszonhat katona esett el idén Kelet-Ukrajnában

2021. április 12., 11:54

Idén már 26 ukrán katona esett el a Donyec-medencében – közölte Julija Mendel, az ukrán elnök szóvivője a Dom televízió műsorában, amelyről az UNIAN hírügynökség számolt be.

A szóvivő arról biztosított, hogy Ukrajna nem tervezi megtámadni a Donyec-medence megszállt területeit.

„Nem úgy Oroszország. Az egész világ arról beszél ma, hogy orosz csapatok gyülekeznek az ukrán határ közelében. A keleti határ mentén máris 40 ezer orosz katona összpontosul, s ugyanennyi a megszállt Krímen. Most pedig egy kérdés: támadhat-e Oroszország? Igen, s mi láttuk ezt 2014-ben. De a körülményeket józanul kell értékelni, pánikba esni és fokozni a helyzetet ugyanolyan bolondság, mint alábecsülni a veszélyt” – mondta.

Mendel emlékeztetett, hogy 2020 júliusában új tűzszüneti megállapodás született a Donyec-medencében. Idén télen azonban újrakezdődtek a tüzérségi támadások.

„A tűzszünet betartásának fél éve alatt csak öt elesett volt a részünkről. Idén viszont, alig valamivel több mint három hónap alatt 26 ukrán katona esett el. Ez a szomorú statisztika is mutatja, hogy az egyensúly, ha még oly törékeny volt is, felborult” – mondta a szóvivő.

(unian.ua/Kárpátalja)