Az ukrán hírszerzés az orosz agresszió három forgatókönyvével számol

2021. április 17., 09:45

Az ukrán hírszerzés három forgatókönyvet mérlegel Oroszország Ukrajna elleni agressziójával kapcsolatban – közölte Szerhij Najev, a kelet-ukrajnai Egyesített Erők Műveletének parancsnoka Szavik Suszter A szólás szabadsága című műsorában, amelyet a korrespondent.net idéz.

Ugyanakkor, tájékoztatása szerint, az Ukrán Fegyveres Erők rendelkeznek reagálási tervvel az események alakulásának valamennyi lehetséges forgatókönyvére.

Najev a fegyveres konfliktus esetleges eszkalálódásának forgatókönyveiről szólva megjegyezte, hogy Oroszország egyik lehetséges célja az erődemonstráció. Egy másik elképzelhető cél a Dnyeper vizének megszerzése katonai eszközökkel. A harmadik forgatókönyv a helyzet kiéleződésére vonatkozik az Egyesített Erők Műveletének térségében, helyi jelentőségű katonai műveletek végrehajtásával. 

„Ezeket a forgatókönyveket vizsgáljuk. Valamennyire kidolgoztunk reagálási tervet, és már végrehajtottunk olyan kiemelt intézkedéseket, amelyek megállítják a további eszkalációt” – jelentette ki Najev.

Korábban jelentették, hogy az Azovi-tengeren „összecsapásra” került sor az Oroszországi Föderáció és Ukrajna hajói között. Az oroszországi hajók megkísérelték akadályozni a szolgálatot teljesítő ukrán hadihajókat.

(korrespondent.net/Kárpátalja)