Eljárás indult az igazságügyi miniszter ellen

2021. április 19., 10:29

A Nemzeti Korrupcióellenes Iroda (NABU) büntetőeljárást indított egy vállalkozás tulajdonjogának Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter általi esetleges törvénybe ütköző megszerzése miatt – jelentette az Ukrajinszki Novini a NABU megkeresésére adott válasza nyomán.

A szóban forgó cég igazgatója még február 19-én tett feljelentést a NABU-nál.

A feljelentés értelmében az igazságügyi miniszter, annak első helyettese és beosztottaik szándékosan követtek el cselekményeket, amelyek a szóban forgó vállalat és további 19 gazdasági egység tulajdonának jogellenes megszerzését célozták a Büntetőtörvénykönyv 364. cikkelyének 2. pontjába (hatalommal vagy hivatalos helyzettel való visszaélés), a 27. cikkely 5. pontjába és a 206-2-es cikkely 3. pontjába (vállalkozás, szervezet vagyonának jogellenes megszerzése) ütköző módon.

A NABU azonban nem regisztrálta a feljelentést a bírósági szakasz előtti vizsgálatok egységes nyilvántartásában. Március 11-én a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróság egy panasz nyomán kötelezte a NABU-t a büntetőeljárás megindítására az ügyben, aminek a NABU március 23-án eleget tett.

(ukranews.com/Kárpátalja)