Javult az ukrán útlevél megítélése

2021. április 20., 17:41

Ukrajna hat pozíciót javítva a 35. helyet foglalja el a világútlevelek rangsorában, állampolgárai 136 országba utazhatnak vízum nélkül vagy a megérkezés után vízumot szerezve – írja a zn.ua a Henley & Partners Passport Index alapján.

Az év eleje óta Ukrajna vízummentességi megállapodást kötött Arubával, Curacaóval, Grenadával, Saint Martinnal és Karibi Hollandiával.

A rangsor összeállítói megjegyzik, hogy a koronavírus-járvány és a karantén miatt sok ország vonatkozásában az ukránok tényleges utazási lehetőségei jelenleg korlátozottak.

A frissített rangsor első helyét továbbra is a japán útlevél foglalja el, a japánok előtt 193 ország határai nyitottak annak ellenére, hogy a külföldi állampolgárok beutazása Japánba jelenleg tilos. A második szingapúri útlevél 192 országba biztosítja a beutazást, a harmadik helyen Németország és Dél-Korea osztozik (191).

Bár a koronavírus miatt nem tapasztalni jelentős változást a sorrendben, néhány ország mégis kiemelkedő eredményt produkált. Így például Kína mindjárt 22 helyet előrelépve a 90. helyről a 68.-ra ugrott, polgárai a világ 40 országa helyett immár 77-et kereshetnek fel.

(zn.ua/Kárpátalja)