Majd 500 dózis vakcinát tettek tönkre Ivano-Frankivszk megyében

2021. április 22., 11:51

Volodimir Dzombak, az Ivano-Frankivszk Megyei Állami Adminisztráció egészségügyi főosztályának helyettes vezetője közölte, hogy a régióban csaknem 500 adag CoviShield vakcinát „rontottak el” – jelentette a zn.ua.

A tisztviselő a Halicsina tévécsatorna műsorában elmondta, a készítményt tartalmazó üvegcséken nincs osztás, ezért az orvosok nem használták a vakcina maradványait, mert úgy gondolták, hogy ezek nem elegendőek a teljes adagokhoz. Így az oltás kezdete óta 492 adag veszett el a megyében, ami az Ukrajnában elvesztett összes adag 84%-a. Például vannak veszteségek Lemberg (Lviv) megyében is, ám mindössze 17 adag.

„... az oltást végző mobil brigádok eléggé aggódtak, amikor felszívták a fecskendőbe a dózist, hogy az teljes adag legyen, hogy ne csökkentsék az oltás dózisát és hatását. Jelenleg további képzést tartanak... Ez a kérdés már lezárult” – hangsúlyozta a tisztviselő.

„A félelemnek, hogy rossz dózist adnak be, az lett a vége, hogy maradt még a flakonban. Leginkább amiatt aggódtak, nehogy átadódjanak valakinek ezek az adagok. Itt nincs semmiféle visszaélés” – közölte Dzombak.

(zn.ua/Kárpátalja)