Kuleba: Ukrajna sosem fog tárgyalni a szakadár „köztársaságok” vezetőivel

2021. április 28., 11:14

Nem lehetségesek a közvetlen tárgyalások az úgynevezett „LNR” és „DNR” vezetőivel – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter. Az ilyen tárgyalások vörös vonalat jelentenek, amelyet Ukrajna nem lép át soha – fogalmazott az ukrán diplomácia irányítója a BBC News World tévécsatorna HARDtalk című műsorában, amelyről a zn.ua számol be.

„Nem. Ez vörös vonal, amelyet nem lépünk át. Az elnök igen eltökélt ebben. Mindannyian tudjuk, hogy Oroszország támadta meg Ukrajnát. Mindannyian tudjuk, hogy Moszkvánál van a konfliktus rendezésének kulcsa, s nem fogunk szóba állni a bábjaikkal” – fogalmazott Kuleba.

Korábban Dmitro Razumkov, a Legfelső Tanács elnöke is egyetértett az ukrán kormányzat képviselőinek kijelentéseivel, akik megengedhetetlennek tartották, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tárgyalásokba bocsátkozzék Donyeck és Luhanszk megyék megszállt területeinek „vezetőivel”.

A portál emlékeztet, korábban Volodimir Zelenszkij elnök felajánlotta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy találkozzanak a Donyec-medencében. Putyin nem zárkózott el a találkozótól, de megjegyezte, ha az ukrán elnök a Donyec-medencei rendezésről akar tárgyalni, akkor előbb a donyecki és a luhanszki szakadár „köztársaságok” vezetőivel kellene találkoznia és csak azután „harmadik országok képviselőivel”, amilyen szerinte Oroszország is.

(zn.ua/Kárpátalja)