A kormánypárti képviselők elítélték a Galícia SS-hadosztály tiszteletére szervezett menetet

2021. április 30., 10:32

A Nép Szolgája frakció parlamenti képviselői a parlament ülésén elítélték a március 28-án Kijevben a Galícia SS-hadosztály tiszteletére rendezett menetet. A „szolgákat” a fővárosi hatóságok tétlensége is felháborította – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

„Tíz nap múlva történelmünk egyik legnagyobb ünnepét, a Győzelem napját fogjuk ünnepelni. Ez a győzelem könnyes szemmel, amely áldozatok milliói által adatott népünknek a második világháború alatt… Az SS bűncselekmény, amelyet az egész emberiség ilyennek ismert el, minden, ami az SS-szel van összefüggésben, az bűncselekmény…” – emlékeztetett Danilo Hetmancev képviselő a parlamenti emelvényről.

Hozzátette, párttársaival felháborítónak tartják a városi hatóságok hallgatását, amelyek nem ítélték el ezt az akciót és lehetővé tették a lebonyolítását.

Április 28-án Kijev központjában felvonulást tartottak a Galícia SS-hadosztály tiszteletére, amelyen a hadosztály veteránjainak unokái, a Jövő Társasága, a Jobb Szektor, a Szvoboda, az ATO Veteránjainak Szövetsége, az Ukrainian military Honor kezdeményezés tagjai vettek részt.

2020. szeptember 23-án a Hatodik Fellebbviteli Adminisztratív Bíróság úgy határozott, hogy a Galícia SS-hadosztály jelképei nem minősülnek náci szimbólumoknak.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)