Négy turistának nyújtottak segítséget a hegyimentők

2021. május 7., 09:43

„Ha később találkozunk a mentőkkel, sokkal rosszabb lett volna a kinézetünk” – így írt a Kárpátokba tett utazásukról négy turista a happy end után közölt fotók alatt...

Május 5-én 20 óra 35 perckor arról tájékoztatták a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata Kárpátaljai Kirendeltségének ügyeletét, hogy a rahói járási Vorozseszka-havasok területén négy turistának van szüksége segítségre. Ezt maguk a bajba jutottak jelentették telefonon a mentőknek, amikor rájöttek, hogy a rossz időjárási viszonyok és az erős fáradtság miatt önállóan nem tudnak visszatérni az üdülőbázisra. Jelezték a hozzávetőleges helyüket is. Kiderült, hogy a csoport – három kijevi és egy obuhivi, 1996 és1997-es születésű lakos – a Vorozseszka-tó közelében, a Szvidovec-masszívban tervezte az éjszakázást, de a festői víztározót még mindig teljesen hó borítja, így tovább mentek. A kirándulók este a hegygerincen vertek sátrat, de néhány perccel később az erős szél feltépte azt, és nyilvánvalóvá vált, hogy a mentők segítsége nélkül nem boldogulnak.

A Kőrösmezői (Jaszinya) és a Tiszaborkúti (Kvaszi) hegyi kutató-mentő részleg 5 szakembere indult a felkutatásukra egy speciális járművel. Május 6-án 1 óra 15 perckor megtalálták a csoportot, és 2 óra 15 perckor az ideiglenes lakóhelyükre szállították őket. A turistáknak nem volt szükségük orvosi segítségre, de nagyon kimerültek és erőtlenek voltak, és természetesen nagyon hálásak a megmentésükért.

(zk.dsns.gov.ua/RV)