A tűzszünet kezdete óta 34 ukrán katona esett el

2021. május 7., 11:50

A fegyvernyugvás kezdete, 2020. július 27. óta a Donyec-medencében a tűzszünet csaknem 1400 megsértését jegyezték fel, 34 ukrán katona elesett, több mint 100 megsebesült – közölte az EBESZ Állandó Tanácsának május 6-i ülésén Jevhen Cimbaljuk, Ukrajna állandó képviselője a bécsi nemzetközi szervezetek mellett, akit az Ukrinform idéz.

„Ez az ára törekvéseinknek, hogy megőrizzük a tűzszünetet és szavatoljuk a civilek biztonságát” – közölte a diplomata.

Ukrajna képviselője arról tájékoztatta a külföldi delegációkat, hogy legalább 246 szabálysértést követtek el a minszki megállapodások által tiltott fegyverek alkalmazásával. Tizenhat esetben lőttek lakott területet, 34 esetben jegyeztek fel távolsági aknásítást, 67 esetben alkalmaztak a szeparatisták pilóta nélküli repülő szerkezeteket.

Cimbaljuk szerint a felsorolt adatok közül sokat megerősített az EBESZ Speciális Megfigyelő Missziója, „bár a misszió képességét a biztonsági helyzet ellenőrzésére továbbra is súlyosan aláássák az Oroszország által bevezetett korlátozások”.

Az Ukrinform korábban jelentette, május 6-án az orosz megszállók célzott tüzérségi támadásában egy ukrán katona elesett, egy másik megsebesült a repeszektől.

(ukrinform.ua/Kárpátalja)