A „normandiai négyek” külügyminisztereinek sürgős összehívását kezdeményezte Ukrajna

2021. május 14., 09:58

Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője javaslatot tett a normandiai formátum résztvevőinek (Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország), hogy sürgősen tartsanak videokonferenciát vagy személyes találkozót a négy ország politikai tanácsadóinak és külügyminisztereinek részvételével. A zn.ua szerint a javaslatról Jermak a G7 országok nagyköveteivel találkozva számolt be.

„Úgy gondoljuk, hogy egy újabb normandiai formátumú csúcstalálkozó nagyon komoly lendületet adhatna a békefolyamatnak. Ezért kérném, hogy fontolják meg a G7 közös felhívásának lehetőségét az Orosz Föderációhoz, hogy támogassa a csúcstalálkozó megrendezését” – idézi Jermakot az Elnöki Hivatal sajtószolgálata.

Az ukrán fél ragaszkodik ahhoz is, hogy Oroszország hajtsa végre a „normandiai négyek” 2019. decemberi párizsi csúcstalálkozójának döntéseit.

Korábban jelentették, a szakadár fegyveresek hat hónap múltán úgy döntöttek, hogy átadják az ukrán félnek a kicserélendő foglyok névsorát. Folyamatban van a lista szerkesztése és pontosítása.

(zn.ua/Kárpátalja)