Kormánytagokat oltanak a Pfizer-vakcinával?

2021. május 21., 19:22

Az Ukrajnába érkezett Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinát nem az állampolgárok koronavírus által leginkább veszélyeztetett kategóriáinak védelmére használják – jelentette ki Viktorija Szjumar parlamenti képviselő (Európai Szolidaritás), akit a zn.ua idéz.

A képviselő a Legfelső Tanács ülésén kijelentette, az ellenzék információi szerint az amerikai–német vakcinát kormánytagok és a minisztériumi tisztviselők beoltására használják.

„Ma számos bizonyítékát kaptuk annak, hogy Ukrajnában a Pfizer-vakcinával a kormányzat képviselőit oltják be. Hogy a Pfizerrel ma tömegesen oltanak a minisztériumokban és hivatalokban, az RNBO apparátusában, a Külügyminisztériumban” – sorolta a képviselő.

A Nemzeti Oltási Terv és az Egészségügyi Minisztérium ütemterve szerint a Pfizer-vakcinát a bentlakásos iskolák, idősotthonok lakóinak és személyzetének, a biztonsági erőknek és a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata mentőinek szánták. Vagyis a legyengült immunitású embereknek és azoknak, akik hivatásuk sajátosságai miatt fokozottan ki vannak téve a fertőzés veszélyének. Csak hogy Szjumar szerint a vakcina nem jut el az orvosokhoz, tanárokhoz, a kockázati csoportokba tartozó emberekhez.

Az iskolákban a Pfizer-vakcinával kellett volna beoltani azokat a tanárokat, akik részt vesznek az idei ZNO lebonyolításában. De a zn.ua információi szerint némelyik oktatási intézményben ezeknek a pedagógusoknak a kínai vakcinával történő oltást ajánlják fel, amit a tanárok elutasítanak.

(zn.ua/Kárpátalja)