Készül a törvény a földek megadóztatásáról

2021. május 29., 09:43

Roman Lescsenko agrárpolitikai miniszter bejelentette, hogy folyamatban van az árnyékgazdaságban megművelt földek „kifehérítéséről” szóló törvénytervezet kidolgozása, amely előirányozza mindazon a földterületek megadóztatását, melyeknek termését értékesítik – írja a zn.ua.

A tájékoztatás értelmében módosulna az adótörvény, ami a földrészlegek megadóztatásának rendjét illeti.

„Függetlenül attól, hogy ki dolgozik ezen a földön, a jogi-szervezeti forma nem számít. Az a fontos, hogy minden hektár ukrán földterületet számításba kell venni, és azt a minimális adókötelezettség alapján meg kell adóztatni, mivel a „belső offshore-nak” ez a legalizálása több milliárdnyi pótlólagos befizetést feltételez a helyi költségvetésekbe” – idézi a minisztert az Interfax–Ukrajina.

A tárcavezető közölte, a jövőben rendeletben szabályoznák a kistérségek ellenőrzési és felügyeleti hatásköreit, ami lehetővé teszi számukra, hogy beszüntessék az engedélyek nélkül működő gazdasági szereplők tevékenységét, és felvegyék a harcot az önkényes földfoglalókkal.

Lescsenko becslése szerint a „belső offshore-ban” lévő földek összterülete az Agrárpolitikai Minisztérium és az Állami Adószolgálat szerint mintegy 8-9 millió hektár lehet.

(zn.ua/interfax.com.ua/Kárpátalja)