Olcsóbb lesz a cukor

2021. június 6., 13:42

Folytatódik a cukor árának csökkenése Ukrajnában: június 1-jén egy kilogramm cukor 24,9 hrivnyába került, és a következő két hónapban várhatóan még 1-2 hrivnyával olcsóbb lesz – jelentette az UNIAN hírügynökség Roman Szlasztyonra, az Ukrán Agrár Business Klub igazgatójára való hivatkozással.

A szakember elmondása szerint import nyerscukor behozatalával sikerült kompenzálni az ukrán piacon kialakult cukorhiányt.

„Míg a május 1-jei állapot szerint a cukor ára körülbelül 25,05 hrivnya volt kilogrammonként, a feldolgozott nyersanyagtételek beérkezésével a piacra június 1-jére az ár 24,9 hr/kg-ra csökkent. Megoldódtak az EU-ból származó nyerscukor további behozatalának problémái, így a következő szállításoknak fedezniük kell a 150 ezer tonnányi piaci hiányt. Ennek eredményeként az árak várhatóan 1-2 hrivnyával csökkennek június–júliusban” – jósolja Szlasztyon.

Az UNIAN emlékeztet, a folyó gazdasági évben (2020. szeptember – 2021. augusztus) Ukrajnában 1,1 millió tonnára csökkent a cukortermelés, ami 31%-kal kevesebb, mint az előző idényben (1,48 millió tonna).

(unian.ua/Kárpátalja)