A Jövőért párt kérdőre vonná az oktatási minisztert az iskolabezárások miatt

2021. június 10., 09:48

A Jövőért párt parlamenti képviselőcsoportja követeli, hogy az oktatási és tudományos miniszter számoljon be a Legfelső Tanácsnak az oktatási intézmények finanszírozásának helyzetéről, valamint felszólítja a kormányt, hogy rendezze tartozását a helyi közösségekkel szemben annak érdekében, hogy azok el tudják látni feladataikat – jelentette az UNIAN hírügynökség a párt közleménye nyomán.

„A minőségi oktatás feltételeinek biztosítása Ukrajnában az állam feladata. De a kormány nem birkózott meg ezzel a feladattal. Az Ukrán Városok Szövetsége szerint a 2021-es állami költségvetésben 38 milliárd hrivnyával csökkentették a helyi közösségeknek nyújtott oktatási támogatások összegét. A június 1-jei állapot szerint a kormány adóssága velük szemben majdnem 4 milliárd hrivnya. Ennek eredményeként az iskolák nem kapnak meg mindent, amire szükségük van, mert a helyi önkormányzatoknak nincs elegendő forrásuk. Az ukrajnai kisvárosokban és falvakban veszélyben van az oktatási szféra. Ha így megy tovább, az ukránok többsége elveszíti hozzáférését az oktatási szolgáltatásokhoz” – áll a párt közleményében.

Ezenkívül a párt felszólítja a kormányzatot, hogy a 2022-es költségvetés tervezetében irányozzon elő pótlólagosan legalább 25 milliárd hrivnya támogatást a helyi költségvetéseknek az oktatási és egészségügyi intézmények fenntartására.

Korábban jelentették, idén májusban Zsitomir megyében bezárt hat falusi iskola, Lemberg (Lviv) megyében pedig 21 oktatási intézmény szűnhet meg, s 22-t minősíthetnek alsóbb fokozatúvá szeptember 1-jéig.

(unian.ua/Kárpátalja)