Zelenszkij kijelentette: nem engedi „szövetségi fejedelemségek” kialakulását Ukrajnában

2021. június 10., 08:35

A Helyi és Regionális Hatóságok Kongresszusa Regionális Kamarájának június 8-án Dnyipróban tartott ülésén Volodimir Zelenszkij elnök megjegyezte, hogy a decentralizációs reform nem jelenti a „szövetségi fejedelemségek” kiépítését a kistérség keretében a helyi tulajdon, a helyi költségvetés rovására – írja a zn.ua.

Zelenszkij szerint a közösségen belüli „valamiféle különálló szövetségi fejedelemségnek” a helyi vagyon vagy a helyi költségvetés rovására történő felépítésével kapcsolatos bármilyen kísérlet vagy gondolat „nagyon kemény ellenállásra” számíthat, elsősorban a választóktól.

„Nagyon figyelmesen követjük az úgynevezett helyi elitek kialakulását, és tisztában vagyunk vele, hogy sajnos nem mindenki és nem mindig értelmezi helyesen a reformot. A helyi önkormányzatiság megszilárdítása nem jelenti az egység gyengülését, az államunk egységességének gyengítését. A helyi hatóságoknak tudatosítaniuk kell a lényeget: azáltal, hogy kevésbé függnek a magas fővárosi hivatalok döntéseitől, nem váltak kevésbé függővé régiójuk lakóinak érdekeitől” – idézi Zelenszkijt az Ukrinform.

(zn.ua/ukrinform.ua/Kárpátalja)