Csökkentenék a kormányhivatalnokok számát

2021. június 13., 09:53

A kormány azt tervezi, hogy 10%-kal csökkenti a központi végrehajtó szervek köztisztviselőinek számát, és megváltoztatja a javadalmazási rendszert, megfosztva a tisztviselőket a meg nem érdemelt juttatásoktól. Az intézkedéseket tartalmazó törvényjavaslat rövidesen elkészül – közölte a zn.ua Denisz Smihal miniszterelnök nyomán.

„A kormány fontos lépéseket tesz a közigazgatás reformjának befejezése érdekében. Ennek a kezdeményezésnek a keretében a központi végrehajtó szervek és területi osztályaik köztisztviselőinek maximális száma körülbelül 10%-kal csökken” – jelezte Smihal.

Elmondta azt is, hogy ezzel párhuzamosan törvényjavaslat készül a köztisztviselők javadalmazási rendszerének a munkakörök besorolása alapján történő reformjára. Azt remélik, ez lehetetlenné teszi a tisztviselők szubjektív bérezését és növeli a közszolgálat presztízsét.

„A projekt megvalósításának legfontosabb lépéseit megvitattuk a miniszteri kabinet titkárságával, a Pénzügyminisztériummal, a Digitális Átalakulás Minisztériumával és a nemzeti közszolgálati ügynökséggel. Ez a négy hivatal fogja elsőként bevezetni az új pénzügyi modellt. Később a javadalmazási rendszert más állami intézményekben is alkalmazzák” – tette hozzá Smihal.

(zn.ua/Kárpátalja)