Jelentős mértékben emelkedhet a földgáz ára Ukrajnában, ha megszűnik a gáztranzit

2021. június 13., 16:15

Jelentős mértékben emelkedhet a földgáz ára Ukrajnában, ha Oroszország az Ukrajna területén át történő gázszállítás megszüntetése mellett dönt – jelentette ki Olena Zerkal, a gazdasági miniszter tanácsadója egy televíziós műsorban, adta hírül vasárnap az rbc.ua hírportál.

A tanácsadó az Ukrajina 24 televízió szombat esti adásában elmondta, hogy Oroszország direkt módon fokozza a földgázkeresletet Európában azáltal, hogy nem szállít elegendő mennyiségű energiahordozót. „Hideg volt a tavasz, és most fel kell tölteni a készleteket, a gáz ára pedig nagyon magas. Hogy milyen gázárak lesznek télen, senki nem tudja” – tette hozzá.

Zerkal kifejtette, ha a következő télen megszűnik az orosz földgáz szállítása Ukrajna területén át, „ezt nagyon meg fogjuk érezni, mert nagyon drágán fogjuk kapni a gázt”. Megjegyezte, jelenleg Ukrajna virtuális úton, virtuális reverzzel tudja beszerezni a gázt, ahogy ez az egész világon történik. „Ha nem lesz gáztranzit, akkor Ukrajnának ténylegesen fizikailag kell szállítania az országba a gázt Európából, és ezáltal a szállítási díj jelentősen fog emelkedni” – mutatott rá a tanácsadó.

(vb/karpat.in.ua)