Danyilov: 630 ezer orosz útlevelet adtak ki az ideiglenesen megszállt területeken

2021. június 20., 11:29

Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára szerint „furcsa” lenne ukrán választásokat tartani a Donyec-medence ideiglenesen nem ellenőrzött területein, amikor lakóiknak több százezer orosz útlevelet adtak ki – mondta az RNBO titkára a testület június 18-i ülése után tartott sajtótájékoztatóján, amelyről a korrespondent.net számolt be.

„630 ezer útlevelet adott ki az Oroszországi Föderáció személyi okmányként azoknak az polgároknak, akik ma abban a tulajdonképpeni rezervátumban élnek, amelyet Oroszország maga hozott létre. Ez indok a tárgyalások megkezdésére, hogy mit kell kezdeni ezzel” – fogalmazott Danyilov.

Hangsúlyozta, hogy a donbászi választások megtartása ilyen körülmények között, „amikor az ember rendelkezik az Oroszországi Föderáció állampolgárának útlevelével, az, fogalmazzunk így, furcsa helyzet”.

Emellett Danyilov szerint az orosz útlevelek kiadása az „LDNR” lakói számára az egyik alapvető oka a tárgyalásoknak a Minszki megállapodások módosításáról.

Korábban, májusban az orosz belügyminisztérium arról számolt be, hogy 2019 áprilisa óta a Donyec-medence ellenőrizetlen részén élőknek csaknem 530 ezer útlevelet állítottak ki.

(korrespondent.net/Kárpátalja)