A Pénzügyminisztérium nem zárja ki a „kiadások optimalizálását”, ha rosszul alakulnak a dolgok az IMF-fel

2021. június 24., 17:42

A kormány célja az IMF-fel való együttműködés a jelenlegi program keretében, amelynek alapján Ukrajna még mindig hozzájuthat 2,9 milliárd dollárhoz. Amennyiben rosszul alakulnak a dolgok, reagálni fognak, többek között a kiadások optimalizálásával – jelentette ki Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter a Forbes Ukrajinának adott interjúban, amelyet az Ekonomicsna Pravda is idéz összeállításában.

Áprilisban Kirill Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Bank elnöke bejelentette, hogy Ukrajna a Nemzetközi Valutaalap-béli kvótájának arányában több mint 2,7 milliárd dollárhoz juthat az Alapnak a speciális lehívási jogok kibocsátásának bővítésére irányuló új kezdeményezése keretében.

Arra a kérdésre, hogy mikor érkezhet meg ez a pénz, Marcsenko most így válaszolt: „A határidőkről nincs információnk. Amikor megjön, jó lesz.”

„Célunk az IMF-fel való együttműködés a jelenlegi program keretében, amelynek alapján Ukrajna még 2,9 milliárd dollárt kaphat.

A Pénzügyminisztérium készen áll az események bármilyen alakulására, de kívánatos számunkra, hogy az IMF biztosítsa a finanszírozást. Az EU makroszintű pénzügyi támogatása és a Világbank programjai kapcsolódnak az IMF-fel való együttműködéshez. Ha rosszul alakulnak a dolgok, reagálni fogunk, többek között a kiadások optimalizálásával” – hangsúlyozta.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, a Bank of America (BofA) elemzői úgy vélik, hogy Ukrajna megpróbálhat felhagyni az IMF-fel való együttműködéssel a 2023–2024-es választási ciklus idején.

Volodimir Zelenszkij elnök kijelentette, hogy Ukrajna feltétlenül elvégzi, amit ígért, és ősszel megkaphatja az IMF hitelrészletét, a hiánya azonban nem lesz globális probléma.

Az ukrán államfő úgy véli, hogy az IMF részéről igazságtalan bizonyos „bójákhoz” kötni bizonyos átutalásokat, szavai szerint „nem szabad pénzért kereskedni a reformokkal”.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)