Kína aláírása visszavonására késztette Ukrajnát az ENSZ-ben?

2021. június 26., 11:31

A kínai hatóságok megfenyegették Ukrajnát, hogy blokkolják több mint 500 ezer adag koronavírus elleni vakcina leszállítását, mivel Kijev támogatta az ujgurok jogairól szóló dokumentumot – jelentette a diplomáciai forrásokra hivatkozó Associated Press nyomán a korrespondent.net.

A hír szerint Ukrajna kedden írta alá Genfben az Emberi Jogi Tanács dokumentumát, amely felszólítja Kínát, hogy azonnal engedjen be független megfigyelőket a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területre. A Kanada által javasolt dokumentumot Ukrajna mellett több mint 40 ország támogatta.

A hírügynökség két nyugati ország diplomáciai forrásaira hivatkozva arról számolt be, hogy ezt követően Peking figyelmeztette Kijevet, hogy blokkolja a Covid–19 elleni vakcina legalább 500 000 dózisának leszállítását, ha Ukrajna nem mond le a dokumentum támogatásáról. Ennek eredményeként Kijev csütörtökön visszavonta aláírását.

Korábban Victoria Nuland, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese kijelentette, hogy Ukrajna Kína áldozata lett.

Néhány nappal ezelőtt arról számolt be a sajtó, hogy Ukrajna új, 5,325 millió dózis koronavírus elleni vakcina szállításáról kötött szerződést a kínai Sinovac vállalattal.

(korrespondent.net/Kárpátalja)