Cseszno: A Nép Szolgája Zelenszkij törvényjavaslatainak csupán a negyedét támogatja

2021. július 18., 12:28

A kormányzó Nép Szolgája párt csak az egynegyedét támogatja a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által kezdeményezett törvényjavaslatoknak a parlamenti ülésteremben – derül ki a Cseszno civil mozgalomnak a parlament kétévi tevékenységét összegző elemzéséből, amelyet a zn.ua ismertet.

A július 13-i állapot szerint a jelenlegi összetételű Legfelső Tanács ideje alatt 81 szavazást tartottak az elnök által kezdeményezett törvényjavaslatokról második olvasatban. A Nép Szolgája frakció nem adta meg a szükséges 226 szavazatot az ilyen szavazások háromnegyed részében – derül ki a jelentésből.

A kellő számú szavazatot 20 kérdés kapta meg, 61 esetben a minimálisan szükséges 226-nál kevesebb szavazat érkezett a „szolgáktól”. Ily módon a „monokoalíció” többsége a kezdeményezések 25%-át szavazta meg.

Az elnöki törvényjavaslatok közül a legtöbb szavazatot a még Petro Porosenko által kezdeményezett, a képviselői mentelmi jog eltörlésére vonatkozó indítvány kapta. A IX. Összehívású Legfelső Tanács működésének első napjaiban, 2019 szeptemberében a dokumentum 252 szavazatot kapott a „szolgáktól”.

Ami a képviselők által benyújtott törvényjavaslatokat illeti, 80 kapta meg a kormánypárti frakciótól az elfogadásához szükséges szavazatmennyiséget. További 225 viszont a szükségesnél kevesebb voksot kapott.

A párt képviselői 20 kormányzati kezdeményezésnek adtak zöld utat, 61 törvényjavaslat azonban nem kapta meg a szükséges támogatást.

A zn.ua emlékeztet, 2020-ban a Nép Szolgája csak minden harmadik törvényjavaslat elfogadásához tudta egymaga biztosítani a szükséges számú szavazatot.

(zn.ua/Kárpátalja)