Az EBESZ aggódik az ukrán média ellen bevezetett szankciók miatt

2021. augusztus 26., 10:10

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) aggasztja a szankciók ukrajnai alkalmazása, ami befolyásolja a média és munkatársaik tevékenységét – idézi az Ukrajinszka Pravda Teresa Ribeirónak, az EBESZ médiaszabadság-képviselőjének nyilatkozatát.

Bár Ukrajnának törvényes joga van nemzetbiztonsága védelméhez, a hatóságoknak kiegyensúlyozott és arányos megoldást kell találniuk a médiával kapcsolatos problémákra, olyan megoldást, amely megőrzi a média pluralizmusát, az információ szabad áramlását és a vélemények sokféleségét, összhangban a vonatkozó nemzetközi szabványokkal és az EBESZ kötelezettségvállalásaival.

Véleménye szerint „a média szabadsága a versenykörnyezettől függ, beleértve a különféle híreket szolgáltató hangokat”.

Ribeiro szerint „a médiával szembeni szankciókat gondosan figyelemmel kell kísérni, elkerülendő a munkájukba való indokolatlan beavatkozást".

Korábban Volodimir Zelenszkij elnök életbe léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) határozatait, amelyek szankciókat vezettek be több cég és személy, köztük Anatolij Sarij blogger és Ihor Guzsva (a strana.ua főszerkesztője) ellen.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)