Aresztovics megváltoztatná Ukrajna nevét

2021. szeptember 2., 09:48

Olekszij Aresztovics, a Donyec-medencei Háromoldalú Kapcsolattartó Csoport ukrán delegációjának elnöke elmondta, hogy Ukrajnát át kellene nevezni Rusz-Ukrajnává, és az ez irányú munka már folyamatban van. Aresztovics erről Roman Cimbaljuk újságírónak adott, a YouTube-on megjelent interjújában beszélt, melyet a korrespondent.net idéz.

Az elnök szerint Oroszország ellopta a történelmet, és kisajátította azt. Ezért Ukrajna küzd a Kijevi Rusz örökségéért, és nemzetközi szinten lenyűgöző győzelmeket arat.

„A Kijevi Rusz örökségének megszerzése a legfontosabb, amit meg kell tennünk. Ez sokkal fontosabb, mint a tankok, repülők. Egyelőre jó irányba haladunk” – mondta.

A cél elérése érdekében Aresztovics javasolta Ukrajna nevének megváltoztatását.

„Végre el kell venni tőlük a »rusz« márkát. Azért harcolok, hogy helyesen nevezzük a háborút, például rusz–oroszországi (русько–россійська – a szerk.) háborúnak. Hiszen most rusz–oroszországi háború folyik. … A Rusz mi vagyunk... Ruszok, ruszinok... Megváltoztatnám az állam nevét, Rusz-Ukrajnának nevezném magunkat, kettős nevet alkalmaznék. Dolgozunk rajta. Ez végre lezárná a témát” – fejtette ki elképzelését Aresztovics.

(korrespondent.net/Kárpátalja)