Potápi Árpád János: A magyar oktatásnak van jövője Kárpátalján

2021. szeptember 4., 14:50

A jogszűkítő törvények ellenére Kárpátalján van jövője a magyar nyelvű oktatásnak – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a kárpátaljai magyar iskolák központi tanévnyitó ünnepségére küldött videoüzenetében, amelyet szeptember 4-én, szombaton délelőtt tartottak Beregszászban.

Az államtitkár üzenetében elmondta: bár személyesen nem lehet jelen az ünnepségen, fontosnak tartotta, hogy megossza gondolatait az egybegyűltekkel. Üzenetében hangsúlyozta: „Minden nehézség, jogszűkítő intézkedés és az elmúlt időszakban tapasztalt kihívás ellenére a magyar nyelv presztízse nem csökkent, a magyar tannyelvű oktatási intézmények iránt pedig továbbra is töretlen az érdeklődés szerte Kárpátalján. Mindez azt bizonyítja, hogy a jogszűkítő törvények ellenére Kárpátalján van jövője a magyar nyelvű oktatásnak.” Hozzátette: „Közös eredményeink ezek, amelyekre méltán lehetünk büszkék, és amelyekhez minden kárpátaljai tanár, diák és szülő hozzájárult.”

Az államtitkár kiemelte: a Magyar Kormány továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy segítse a kárpátaljai magyarság törekvéseit anyanyelvének, oktatásának és identitásának megőrzésében, szülőföldön való boldogulásának elősegítésével. Hangsúlyozta: „Hisszük, hogy a nemzeti kisebbségek identitásának megőrzése csakis az anyanyelvi oktatás megőrzésén és megerősítésén keresztül valósulhat meg. Nem vonjuk kétségbe az államnyelv oktatásának fontosságát, azonban az nem történhet jogszűkítő, kényszerítő intézkedésekkel, csakis inkluzív, ösztönző lépéseken keresztül.”

Potápi Árpád János elmondta: „Magyarország konstruktív partnerként kész a fennálló problémák megoldására és a párbeszéd folytatására, azonban a párbeszédhez mindig két félre szükség van. Reméljük, hogy Ukrajna is elkötelezett a problémák gyakorlati megoldása mellett, és azt nem csak retorikai szinten, hanem végre tettekkel is bizonyítja.” Hozzátette: „Bízunk abban, hogy az új ukrán kisebbségi törvény megoldást talál a kárpátaljai magyarság oktatási és nyelvi gondjaira és törvényi szinten rendezi az oktatási és nyelvtörvény nemzeti kisebbségeket hátrányosan érintő jogszűkítő szabályozásait.” Hozzátette: a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy visszaállítsa a kárpátaljai magyar közösség oktatási jogait.

Az államtitkár felidézte: 2021 a Nemzeti Újrakezdés Éve, amelynek keretében január a sport hónapja volt a nemzetpolitikában. Kiemelte: a program részeként a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közreműködésével 101 kárpátaljai magyar iskola részére sporteszközöket biztosít az államtitkárság több mint 11 millió Ft értékben. Hozzátette: a csomagokat az ősz folyamán a szakmai partnerszervezet segítségével minden kárpátaljai magyar iskolába eljuttatják.

(mna)