Az Egészségügyi Minisztérium kötelezővé tenné a Covid–19 elleni oltást bizonyos szférákban

2021. szeptember 23., 13:13

Az Egészségügyi Minisztérium azt tervezi, hogy meghatározza azon területek körét, ahol a szakmai kollektívák kötelező megelőző védőoltásnak vetendők alá a koronavírus-fertőzés ellen, köztük az oktatásban dolgozókkal és a kormánytisztviselőkkel – jelentette az Ukrajinszka Pravda a tárca weboldala nyomán.

„Az első kiemelt csoportjaink, akiket a kampány korai szakaszában oltottak be, már elérték a 80%-ot meghaladó lefedettségi mutatót. Ezek az egészségügyi dolgozók, a fegyveres erők katonái, a Belügyminisztérium struktúrái, a Nemzeti Gárda és a katasztrófaelhárítóink. Más kormányzati szervekben a helyzet nem ad okot ilyen optimizmusra.

Ezért a reggeli kormányülés eredményei alapján azt javasoljuk, hogy kezdjék el a kötelező megelőző oltások bevezetését a Covid–19 akut légúti megbetegedés ellen. Így az oktatási intézmények dolgozóinál, a minisztériumokban és más központi végrehajtó szervekben, valamint az azok szervezeti egységeiben dolgozóknál, továbbá a helyi állami adminisztrációkban. Erre a megközelítésre a hatályos jogszabályok máris lehetőséget adnak” – idézi a portál Ljaskót.

Az egészségügyi miniszter hivatkozott a lakosság fertőző betegségek elleni védelméről szóló törvény 12. cikkelyére. Utalt rá, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága idén áprilisban megerősítette: a kötelező oltás törvényes, és megkövetelhető a demokratikus társadalmakban, nem mond ellent az Emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezménynek.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)