Razumkov nem távozik önként

2021. szeptember 23., 14:24

Nem áll szándékában lemondani tisztségéről Dmitro Razumkovnak, a Legfelső Tanács elnökének. Ugyanakkor felkészült rá, hogy a képviselők kezdeményezhetik a menesztését. A politikus erről a Prjamij tévécsatornán sugárzott interjújában beszélt, amelyet a korrespondent.net idéz.

„Ha arról van szó, hogy lemondok-e, hát nem áll szándékomban benyújtani a lemondásomat. Ha arról beszélünk, hogy meghozhatja-e a Legfelső Tanács az erre vonatkozó döntést – igen, megteheti. Ehhez 226 szavazatra van szükség, külön eljárása van: 150 aláírás összegyűjtése, majd előkészítés, beszámoló és szavazás a parlament falai között. Készen állok erre és korábban is mondtam: ha a képviselők le akarják váltani a Legfelső Tanács elnökét, joguk van hozzá.

Arra a kérdésre, hogy menesztése esetén az ukrán parlament elnöki tisztségéből eleget tesz-e kötelezettségeinek egyszerű parlamenti képviselőként, Razumkov közölte: „Nemcsak a Legfelső Tanács üléstermében fogok dolgozni.”

Hangsúlyozta, hogy nincsenek világnézeti különbségek közte és kollégái között, s ez a Nép Szolgája párt honatyáira is igaz. A házelnök úgy vélte, civilizált harcot kell folytatni az oligarchák ellen, hogy „ez a törvényi és az ügyrendi keretek között történjék”.

A Nép Szolgája frakció első elnökhelyettesének, Olekszandr Kornyijenkónak nyilatkozatát kommentálva arról, hogy a házelnök állítólag nem csapatjátékos, Razumkov kijelentette, hogy konkrétumokat szeretne hallani.

(korrespondent.net/Kárpátalja)