Aggódnak a G7 országok ukrajnai nagykövetei az igazságügyi reform miatt

2021. szeptember 25., 11:50

A G7 nagykövetek közleményben jelezték, hogy továbbra is „aggodalommal és csalódottsággal” figyelik az igazságügyi reform folyamatát Ukrajnában – jelentette az Ukrajinszka Pravda a G7 sajtószolgálata nyomán.

„A G7 nagykövetei továbbra is aggodalommal követik nyomon az ukrajnai igazságügyi reform folyamatát. Csalódottan hívják fel a figyelmet a Bírói Tanács versenytárgyalási menetrendjére, ami a Legfelsőbb Igazságügyi Tanács (VRP) Etikai Tanácsa jelöltjeinek kiválasztását illeti, miután a nemzetközi partnerek megnevezték jelöltjeiket.

A javasolt menetrend nem tükrözi e reform fontosságát és sürgősségét. A nagykövetek továbbra is sürgetik a Bírói Tanácsot és minden ukrajnai partnert, hogy biztosítsák a szakértők gyors jelölését a VRP Etikai Tanácsába.

A nagyköveteket a 4533-as törvényjavaslat is aggasztja. Az Alkotmánybíróság reformjának biztosítania kell az Alkotmánybíróság új bíráinak átlátható, versenyen alapuló kiválasztását, és garantálnia kell a szavazás iránti követelmények ideiglenes növelését, összhangban a Velencei Bizottság ajánlásaival.

Az átfogó igazságügyi reform továbbra is a G7 legfontosabb prioritása, mivel kritikus fontosságú minden ukrajnai reform sikere szempontjából és az ukrán nép követeléseinek teljesítéséhez. E reformok végrehajtása javítani fogja a befektetési környezetet és a nemzetközi kötelezettségek teljesítésének képességét” – áll a közleményben.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)