Egy csecsemő belehalt a koronavírus szövődményeibe

2021. szeptember 25., 13:07

Belehalt a Covid–19 okozta szövődményekbe egy újszülött kislány Ivano-Frankivszk megye Kolomijai járásában – írja az Ukrajinszka Pravda a Halka című helyi portál nyomán.

Ruszlan Szavcsuknak, az Ivano-Frankivszk megyei betegségfelügyeleti és megelőzési központ igazgatójának elmondása szerint szeptember elején egy 26 éves várandós nőnek romlott a közérzete, ezért felkereste a helyi egészségügyi intézményt. Ott elvégezték a Covid-gyorstesztet, amely kimutatta a betegséget, így beutalták a megyei szülészeti központba.

A nő azonban megtagadta a kórházi ellátást és szeptember 11-én önállóan végeztetett PCR-tesztet egy magánlaboratóriumban. A teszt pozitívnak bizonyult, a várandós azonban ekkor sem fordult orvoshoz, hanem otthon kezelte magát.

Szeptember 16-án a megismételt magánlaboratóriumi PCR-teszt is pozitívnak bizonyult. Tizennyolcadikán a nő bekerült a kolomijai szülészeti központba, ahol kislánynak adott életet.

A csecsemő állapota mindjárt a megszületése után jelentősen romlott, a súlyos légzési nehézség miatt az intenzív osztályra vitték, ahol lélegeztetőgépre került. A csecsemő még aznap meghalt. A diagnózis veleszületett tüdőgyulladás volt, a halála után elvégzett analízis pedig kimutatta a kislánynál a Covid–19-et.

Szavcsuk szerint az elmúlt hetekben a koronavírus tünetei nagyon hasonlítanak a megfázáséhoz és az influenzáéhoz, ezért a betegek tévesen nem tulajdonítanak jelentőséget a közérzetük romlásának. Ez jelentős időveszteséget okozhat, ami a betegség kezelésének megkezdését illeti, figyelmeztetett.

A szakember ezért azt javasolta a megye lakóinak, hogy az akut légúti vírusfertőzés tüneteinek jelentkezése esetén azonnal forduljanak orvoshoz.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)